Trends in de dentale sector

pexels karolina grabowska 4202924

In veel sectoren zijn er grote veranderingen op komst, zo ook in de dentale sector. Maar wat zijn de trends binnen de dentale sector?

Automatisering

Er wordt steeds slimmer geautomatiseerd. Waar het eerst alleen ging om het elektronisch bijhouden van patiëntendossiers en afspraakbeheer, wordt software steeds meer gebruikt als virtuele assistent om röntgenfoto’s te analyseren en de juiste behandeling te bepalen (zo vind al meteen een second opinion plaats).

3D printing

Daarnaast is ook 3D-printing de laatste jaren in opkomst: De verwachting is dat in de toekomst technisch werk wat nu door mensen wordt uitgevoerd zal kunnen worden overgenomen door machines. De kerncompetenties van de tandarts gaan hierdoor verschuiven. Slimme robots kunnen in de toekomst het prepareren van caviteiten en kroon en brugwerk uitvoeren, waardoor de tandarts andere taken krijgt.

pexels iamluisao 12917374

Minder angst bij patiënten

Veel patiënten zijn angstig om naar de tandarts te gaan, ze weten vaak niet wat zich te wachten staat. Door behulp van VR zijn de patiënten afgeleid, voelen ze minder pijn en hebben ze een algemeen betere ervaring bij de tandarts. Door middel van virtual mockups kunnen patiënten die cosmetische ingrepen ondergaan een beeld krijgen van het verwachte resultaat en ervaren zij ook minder stress over de uitkomst.

Lasertandheelkunde

Vóór de lasertandheelkunde waren voor procedures zoals het vullen van gaatjes en het herstellen van beschadigd tandvlees invasieve en vaak pijnlijke behandelingen nodig. In sommige gevallen kan lasertechnologie zelfs tandartsboren vervangen om weefsel te verwijderen of een nieuwe vorm te geven, gaatjes te verwijderen, vullingen te herstellen, enzovoort. Lasertandheelkunde maakt minimaal invasieve chirurgie mogelijk. Minimaal invasieve chirurgie zorgt voor minder bloedingen, weinig tot geen pijn, snellere genezing en een kleiner risico op infecties.

Kunstmatige intelligentie

Het inzetten van kunstmatige intelligentie vermindert mogelijk de hoeveelheid onderzoeken die nodig zijn om een pathologie te ontdekken. Zo wordt de blootstelling aan straling verminderd. Er is een vroegere diagnose mogelijk en de behandeling kan vroeger gestart worden.

pexels karolina grabowska 4202480

Vraag naar natuurlijke mondhygiëne producten

Natuurlijke, schone en duurzame verzorgingsproducten zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Denk maar aan tandpasta of mondwater o.b.v. kruiden, tandenborstels van bamboe,..

Schaalvergroting en groepspraktijken

Er is een toename aan samenwerkingen binnen de mondzorg. Bepaalde deelbehandelingen worden uitgevoerd door specialisten en andere behandelingen worden gedelegeerd naar een mondhygiënist of andere medewerkers binnen de mondzorg. Daarnaast kiezen tandartsen steeds meer voor groepspraktijken. Een bezoek aan dentex geeft je de opportuniteit om te netwerken met andere professionals binnen de sector.

Scroll naar top